AMSTERDAM - Nederlanders willen, eenmaal met pensioen, gewoon in eigen land blijven wonen, de veelgehoorde dromen over huisjes in Frankrijk of Italië ten spijt. Bijna twee derde (61 procent) zegt althans niet van plan te zijn om na pensionering naar het buitenland te vertrekken.

Bij de minderheid die wel wil emigreren is Spanje het meest populair, gevolgd door Frankrijk en Italië.

Dat blijkt uit representatief onderzoek door Aon Consulting, onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.

Buitenland

Van alle Europese werknemers wil ongeveer 25 procent zijn oude dag in het buitenland doorbrengen. Spanjaarden (87 procent), Fransen (81 procent) en Denen (74 procent) zijn er het meest op gebrand om in eigen land te blijven wonen na hun pensionering.

Dat staat in schrille tegenstelling tot de Britten, Duitsers en Ieren, waarvan meer dan de helft van plan is om in het buitenland te gaan wonen. Slechts vier op tien Britten (43 procent) willen in het Verenigd Koninkrijk blijven nadat ze gestopt zijn met werken.

Warm klimaat

Onder de Nederlanders met verhuisplannen is Spanje met 8 procent het populairst. Daarna volgen Frankrijk (4 procent), Italië (3 procent) en Azië-Oceanië (3 procent). Niet alleen onder Nederlandse werknemers, maar in heel Europa is Spanje het favoriete land om de pensionering door te brengen. Het Zuid-Europese land staat met 17 procent bovenaan.

Ook Frankrijk trekt veel gepensioneerden. Naast deze warme klimaatlanden zijn ook de wat koelere landen in trek. Denemarken (9 procent), Noorwegen en Ierland (beiden 8 procent) zijn eveneens favoriet.

Mogelijkheden

"Goedkope vliegreizen en internet zorgen ervoor dat pensionering in het buitenland niet noodzakelijkerwijs inhoudt dat men afgesneden is van het familieleven," zegt Mart Vreven, manager van Aon Consulting. "Daardoor behoort emigratie veel meer dan vroeger tot de mogelijkheden."

Vreven waarschuwt echter ook voor de gevolgen van toenemende seniorenemigratie. "Landen als Spanje en Frankrijk worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van een vergrijzende bevolking. De komst van buitenlandse gepensioneerden zorgt voor extra druk op de sociale voorzieningen, zoals de gezondheidszorg."