AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse werknemers gelooft productiever te zijn als zij zouden delen in de winst van het bedrijf. Dat blijkt uit de Kelly Global Workforce Index, een jaarlijks onderzoek onder 134.000 werknemers wereldwijd.

Voor mannen is een prestatieafhankelijk salaris belangrijker dan voor vrouwen.

Op dit moment heeft een kwart van de werknemers een salaris dat deels afhankelijk is van prestatie. Dat betreft vooral jonge arbeidskrachten tot 30 jaar, die werkzaam zijn in de sector techniek, de zakelijke dienstverlening, nutsbedrijven of de farmaceutische industrie. 22 procent van de werknemers zonder prestatieafhankelijk loon is overtuigd dat zij productiever zou zijn als het loon wel samenhing met de prestatie.

Gezondheid

Ook blijkt uit het onderzoek dat werknemers graag zouden zien dat de werkgever een grotere rol zou spelen in gezondheid van het personeel. Zo vindt 72 procent dat gezondheidsinitiatieven vanuit de werkgever onderdeel zouden moeten zijn van de arbeidsvoorwaarden. Initiatieven als ziektekostenverzekering, sportabonnementen en een rookvrije werkomgeving worden het meest gewaardeerd door de respondenten.

Naast een bijdrage aan de gezondheid blijven opleiding, flexibele werktijden en vakantie- en vrije dagen erg belangrijk voor werknemers.