AMSTERDAM – Over de hele wereld bezien gaan Europeanen het meest losjes gekleed naar hun werk. Slechts 27 procent van hen reist in (mantel)pak af naar kantoor. Het lage gemiddelde is echter met name aan Hongarije te danken (12 procent).

Bijna de helft van de Hongaren (46 procent) gaf dan ook aan geen moeite te hebben met korte broeken op de werkvloer of slippers (56 procent).

Ter vergelijking: Indiërs hechten met twee derde in pak gestoken werknemers (58 procent) het meest aan formele kledingvoorschriften. 21 procent van hen vindt een korte broek door de beugel kunnen, waarmee ze wat betreft de shorts precies op het mondiale gemiddelde zitten.

Dat is gebleken uit een rondvraag van Reuters en Ipsos, waaraan 12.500 mensen uit 24 landen meededen.

Managers

Twee derde van alle ondervraagden stelt dat managers formeler gekleed dienen te gaan dan hun werknemers.

"Het valt op dat je kleden naar je plek in de hiërarchie over de hele wereld meer gebruikelijk is dan je kleden naar de elementen", voegt Ipsos-onderzoeker John Wright daaraan toe.

Zo'n 40 procent is van mening dat iemand die losjes gekleed gaat, het nooit tot manager zal schoppen. Indiërs blijken daarin wederom het meest strikt (58 procent), op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië. Zweden blijken wat dit betreft het minst veeleisend. Een kwart (27 procent) ziet zijn  baas graag 'op chique'.