AMSTERDAM – Vrouwen denken vaak dat zij meer doen in het huishouden dan hun echtgenoot en naar nu blijkt dénken ze dat inderdaad vooral. In de praktijk valt de bijdrage van de man alles mee, aldus onderzoek.

Vrouwen hebben wel eens het idee dat ze er naast hun baan nog een job bij hebben, namelijk het huishouden. En het feit dat hun echtgenoot om 17.00 van zijn werk komt, zijn schoenen uitschopt en zich met krant richting bank begeeft, wil bij de stofzuigende of afwassende dames dan ook wel eens tot ergernis leiden.

Heel terecht blijkt dit echter niet, want mannen nemen hun deel van de taken ruimschoots voor rekening. Zo is gebleken uit onderzoek van de London School of Economics, waarover de Daily Mail donderdag bericht uit.

Acht uur

De wetenschappers hielden voor de studie rekening met betaald zowel als onbetaald werk, waartoe onder meer het huishouden en zorg voor de kinderen gerekend werden. Ze stelden vast dat beide seksen door de bank genomen acht uur per dag bezig zijn met de bovengenoemde taken.

"Het idee dat vrouwen meer uren zoet zijn met werk en huishouden, blijkt op basis van deze data niet te kloppen", meent onderzoekster Catherine Hakim, die verschillende Europese landen onder de loep nam. "Vooral feministen klagen voortdurend dat mannen hun deel van de huishoudelijke taken negeren, maar de realiteit is dat de meeste mannen meer dan voldoende doen."

De enige groep waarbij vrouwen per saldo inderdaad meer doen, betreffen kinderloze koppels waarvan beide partners een voltijd baan hebben.

Huismoeder

De studie wees verder uit dat 14 procent van de vrouwen het werk het liefst centraal zet en dat 17 procent het liefst huismoeder is. 69 procent droomt van een leven waarin werk en gezinsleven goed gecombineerd zijn.