AMSTERDAM - Bijna een derde van de werknemers vindt de sfeer op het werk verbetert als de baas met vakantie is. Dat blijkt uit een peiling van Nationalevacaturebank.nl onder ruim 1000 Nederlanders.

Tijdens de vakantie van de werkgever grijpt tien procent de kans om zelf weinig werk te verrichten; ook grijpt tien procent de periode aan om zich te profileren door taken van de baas gedeeltelijk over te nemen.

Mark Borgman van Nationalevacaturebank.nl: “Als de spreekwoordelijke kat van huis is, voelen werknemers zich toch vrijer. Het is opvallend om te zien dat een deel dan achterover gaat leunen, terwijl een ander deel zich juist extra inzet.”

Collega's

De helft van de ondervraagde werknemers is niet tevreden over het werk dat collega's overnemen tijdens de vakantie. 21 procent geeft zelfs aan eigenlijk niet op vakantie te kunnen, omdat de kwaliteit van het overgenomen werk te slecht is.

Drie jaar geleden lag datzelfde percentage op 28 procent. "De daling wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de vakantiegangers nu veel beter via mobiele telefoons e-mailcontact met hun collega’s kunnen onderhouden,” aldus Borgman.

Een op vier werknemers ergert zich aan collega's in de vakantieperiode. De grootste ergernis is het verlaagde werktempo, gevolgd door extra drukte en het aanhoren van vakantieverhalen.