HAMME - Een 32-jarige uitbater een café in België heeft 102 uur achter zijn toog gestaan en brak daarmee zondagmiddag een wereldrecord.

Bart Weyn van café 't Pleintje in Hamme (tussen Antwerpen en Gent) wilde vooral tonen dat een dergelijke stunt zonder drugs kan.

De cafébaas overleefde de voorbije vier dagen op energiedrankjes, veel water en weinig (vet) eten. Aan stoppen dacht hij nooit, al gaf hij toe dat het mentaal zwaar was.

''Ik kon me op den duur niet meer concentreren, ik vergat bestellingen of wisselgeld'', aldus Weyn. Toch kroop hij na 102 uur niet in zijn bed. ''Ik heb zelfs drie uur onopgebruikte pauze, maar feest nog even mee.''

Pauze

Per uur kreeg Bart vijf minuten pauze die hij ook kon opsparen om een powerslaapje te doen. ''De eerste dertig uur gebruikte ik maar vijf minuten pauze en na 68 uur heb ik drie kwartier geslapen.

Ik wist dat ik zeventig tot tachtig uur kan wakker blijven, maar achteraf gezien had ik het beter rustiger gedaan na vijftig uur.''

Guinness Book of World Records

Omdat de webcam die alles registreerde drie uur uitviel en er geen dokter of gerechtsdeurwaarder aanwezig was, haalt hij het Guinness Book of World Records wellicht niet.

''Daar ging het mij niet om. Er wordt wel eens gezegd dat er drugs gebruikt wordt in het café, maar volgens mij is dat niet meer dan elders.

Ik wilde aantonen dat 102 uur achter de toog staan ook puur natuur kan. Ik ben van plan om bloed te laten afnemen om dat te bewijzen.''