AMSTERDAM – Je kunt beter de hele dag druk zijn met onbelangrijke dingen, dan dat je gaat luieren. Het geheim tot geluk is bezig blijven, blijkt uit een Amerikaanse onderzoek.

Het onderzoek wees uit dat mensen die bezig zijn gelukkiger zijn dan mensen die niets doen. “Maar mensen lijken geprogrammeerd om lui te zijn, zodat ze minder hoeven te doen”, zegt professor Christopher Hsee vrijdag tegen de Telegraph.

De gedragswetenschapper aan de Universiteit van Chicago deed een onderzoek met 98 studenten. De studenten kregen de opdracht twee enquêtes in te vullen, waar vijftien minuten wachttijd tussen zat.

Kiezen

Ze mochten vervolgens kiezen om de eerste enquête direct in te leveren, of naar een verdere locatie te lopen om hem in te leveren. Ze kregen hoe dan ook een chocoladereep.

Tweederde van de groep, ofwel 68 procent, koos de luie optie. Degenen die de wandeling hadden gemaakt lieten weten zich blijer te voelen dan de studenten die op hun plek waren gebleven.

Professor Hsee concludeerde hieruit dat bezig zijn eraan bijdraagt dat mensen gelukkig blijven. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Psychological Science.

“Sta op en ga iets doen. Wat dan ook”, adviseert Hsee. “Zelfs als je iets aan het doen bent dat eigenlijk niet echt nut heeft, zul je je er beter door voelen.”