AMSTERDAM – Het is een veel gevoerde discussie op menig werkvloer: muziek aan of muziek uit. Voorstanders van stille werkplekken krijgen er dankzij Britse onderzoekers echter een argument bij. Muziek tijdens het werk verslechtert de prestaties.

Een zacht kwinkelerend radiootje op de achtergrond of dopjes in de oren: het maakt geen verschil. Melodieën van elke soort en van elk volume leiden af van de taak, verminderen het geheugen en het vermogen informatie te reproduceren.

Onderzoekers, verbonden aan de University of Wales Institute, ontdekten het effect door 25 proefpersonen (tussen de 18 en 30 jaar) aan tests te onderwerpen. Deelnemers werd gevraagd acht medeklinkers in specifieke volgorde op te noemen, in stilte of terwijl zij naar verschillende geluiden luisterden.

Drieën

Zo werd muziek afgespeeld die de proefpersonen leuk vonden, muziek die ze niet leuk vonden, was er een persoon die aan de lopende band het cijfer drie uitsprak en was er iemand die voortdurend willekeurig gekozen cijfers opnoemde.

Stilte of een constante stroom ‘drieën’ bleken het best voor de concentratie, die laatste omdat dit een aanhoudend, eentonig geluid betreft. “De slechtere prestaties werden verricht met muziek of veranderlijke geluiden,” bevestigt onderzoeker Nick Perham vrijdag in WebMD. “Dit tastte bij deelnemers het vermogen om informatie te reproduceren aan.”

Mozart Effect

Twintig jaar terug werd in een onderzoek nog het tegenovergestelde aangetoond. Zij die bijvoorbeeld naar Mozart luisteren terwijl zij een taak uitvoeren, genieten juist betere concentratie.

Perham en zijn team weerleggen dit zogenaamde Mozart Effect niet, maar menen dat het in dat geval gaat om een voordelige impact op ‘therapeutisch’ niveau. Het zou niets van doen hebben met het uitvoeren van taken terwijl muziek op de achtergrond speelt.

“Dat refereert aan muziek luisteren en daar opwinding en een betere stemming aan over houden. Het staat los van het vermogen informatie te reproduceren terwijl muziek aan staat”, aldus de onderzoeker.