AMSTERDAM - De bouwvak is officieel afgeschaft in 1982, maar men legt de bouwwerkzaamheden in de zomervakantie nog altijd massaal een paar weken neer. Negen van de tien bouwvakkers krijgen nog altijd door de werkgever voorgeschreven wanneer hij vrij kan nemen.

Dat kon in een tijd dat de man de enige kostwinner was. Maar de verplichte vakantie en de inflexibele werktijden passen volgens FNV Bouw niet meer in deze tijd, waarin vaak twee mensen werk- en zorgtaken delen.

De vakbond pleit er nu voor om alternatieven te zoeken voor de ouderwetse bouwvak. Werknemers willen tegenwoordig meer zeggenschap over werk en privé. Negen van de tien bouwvakkers laten in een peiling onder 300 vakbondleden dan ook weten het liefst zelf de vakantieperiode te kiezen.

Zomer

Dat betekent niet dat niemand meer in de zomer weg wil: een deel van de mensen in de bouwsector blijft elk jaar rond dezelfde tijd vakantie opnemen omdat de schoolvakanties nu aansluiten op de bouwvak. Voor anderen maakt de verplichte periode de vakantie onnodig duur en druk.

De bouwvak is volgens FNV Bouw economisch zeker niet de voordeligste oplossing: sommige bedrijven verliezen nu geld door de verplichte bouwstop en geven de voorkeur aan vakantiespreiding en flexibiliteit.

Weinig flexibel

Niet alleen de bouwvakperiode, maar ook werktijden in de bouw zijn weinig flexibel. FNV Bouw is met een aantal bouwbedrijven een proef gestart met flexibele arbeidstijden. De resultaten worden volgend jaar verwacht.

Betrokkenen aan het woord: