AMSTELVEEN - Kamers in Nederlandse vier- en vijfsterrenhotels worden steeds goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau KPMG dat woensdag is gepubliceerd.

De prijs van een kamer in een vijfsterrenhotel daalde vorig jaar naar 201 euro. In 2008 kostte een dergelijke kamer nog 231 euro. In een viersterrenhotel kostte een kamer vorig jaar 87 euro, tegen 95 euro in 2008.

De prijzen van de luxere kamers zijn gedaald, omdat er minder zakelijke gasten uit zowel binnen- als buitenland naar de hotels komen.

Zakenlui

''Dat heeft te maken met kostenbesparingen door bedrijven'', zegt onderzoeker Mark Kemper van KPMG. ''Daarom kiezen veel zakenlui tegenwoordig voor een driesterrenhotel. De kamerprijzen blijven in die categorie dan ook stabiel.''

De hotelbranche zag de gemiddelde bezettingsgraad vorig jaar verder afnemen tot 62,5 procent, een daling van 5 procent ten opzichte van 2008.

Dure euro

De bezettingsgraad nam vooral af in het viersterrensegment rond Amsterdam en Schiphol. ''Vanwege de dure euro zijn er vorig jaar minder zakenlui uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gekomen. Zij kiezen meestal voor een onderkomen in die gebieden'', aldus Kemper.