WENEN - Een Oostenrijkse arts heeft bij patiënten thuis ingebroken, terwijl die bij hem in het ziekenhuis lagen. Bij elf inbraken maakte hij in totaal in een half jaar tijd voor tienduizenden euro's aan geld en andere waardevolle spullen buit, aldus het Openbaar Ministerie.

De arts, in Oostenrijkse media aangeduid als Doktor Einbruch (Dokter Inbraak), is al jaren verslaafd aan gokken. Hij kan tien jaar celstraf krijgen. Het proces tegen hem begint woensdag. Het ziekenhuis waar hij werkte, heeft de getrouwde vader van twee kinderen ontslagen.

Hij keek op de patiëntenetiketten naar de adressen van de patiënten. Zijn laatste inbraak was in februari bij een 86-jarige vrouw die bij hem in het ziekenhuis lag. Hij werd in de woning verrast door haar zoon. die hem vasthield totdat de politie kwam.

Pokeren

Van de buit is weinig teruggevonden. De man ging na de inbraken meestal meteen pokeren in het casino. Volgens de slachtoffers bedraagt de schade 300.000 euro. De arts nam geld, goud en sieraden, bankpasjes en spaarboekjes mee. Volgens de verdediging van de arts, die een bekentenis heeft afgelegd, bedraagt de schade hooguit 50.000 euro.