AMSTERDAM – Mannen zijn daadwerkelijk slechter in het doen van meerdere dingen tegelijk, is gebleken uit een onderzoek van Britse wetenschappers. Vrouwen blijken beter in multitasken omdat ze de gave hebben het overzicht te bewaren.

Het is een veel gehoorde uitspraak dat mannen niet meer dan een ding tegelijk kunnen doen. Wetenschappers hebben deze theorie nu proberen te staven met een onderzoek.

Wanneer mannen en vrouwen een aantal simpele taken tegelijkertijd moeten doen, presteren de vrouwen zichtbaar beter dan de mannen. De onderzoekers denken dat de resultaten laten zien dat vrouwen beter over een probleem kunnen nadenken, terwijl ze tegelijkertijd andere taken in het achterhoofd houden.

Geruchten

"We kennen allemaal de verhalen dat ofwel mannen niet kunnen multitasken ofwel vrouwen er gewoon bijzonder goed in zijn", meent professor Keith Laws, een psycholoog aan de Universiteit van Hertfordshire. "Maar het bleek allemaal gebaseerd op geruchten, er was geen enkel wetenschappelijk bewijs, tot nu", zei hij in de Britse Telegraph.

Laws, die het onderzoek leidde, gaf vijftig mannen en vijftig vrouwen acht minuten te tijd om drie taken tegelijkertijd uit te voeren. Ze moesten eenvoudige rekensommen uitvoeren, restaurants vinden op een kaart en een plan maken voor het zoeken naar een verloren sleutel in een denkbeeldig gebied.

Terwijl ze deze taken uitvoerden werden de vrijwilligers ook nog gebeld, waarbij ze ervoor konden kiezen om op te nemen of niet. Als ze het telefoontje aannamen kregen ze een extra algemene kennistest, terwijl ze door moesten gaan met het uitvoeren van hun andere taken.

Plannen

De vrouwen presteerden goed op alle vier de taken tegelijk, terwijl de mannen over het algemeen slechter presteerden bij het plannen van de zoektocht naar de verloren sleutel.

Dit is opmerkelijk volgens professor Laws. "Van mannen wordt verondersteld dat ze een beter ruimtelijk inzicht hebben dan vrouwen, dus ze zouden de vrouwen overtroffen moeten hebben bij de kaarttaak en de sleuteltaak."

"Het onderzoek laat zien dat vrouwen beter het overzicht hebben, doordat ze even een stapje terug kunnen nemen om na te denken, terwijl ze ook nog andere dingen aan het hoofd hebben."