AMSTERDAM – Hij is er dan weliswaar niet rijker van geworden, het zijn evenwel leuke tijden voor hotelmedewerker Essa Khan. De Pakistaan vond 50.000 dollar (ongeveer 36.000 euro) in één van de hotelkamers, gaf het terug en wordt nu alom geprezen.

Een Japanse hotelgast had de enorme stapel 100 dollar-briefjes in het Serena Hotel in Gilgit achtergelaten, waar Essa Khan (51) het tijdens het schoonmaken van het vertrek vond.

Khan, die zelf 235 dollar per maand verdient en vijf monden te voeden heeft, laat aan de BBC weten dat hij nooit overwogen heeft het zelf te houden.

"Mijn verantwoordelijkheid naar het hotel en de opvoeding die ik heb gehad, vertellen me niets anders dan dat", aldus de eerlijke vinder. "Het is een moeilijke tijd voor iedereen, dat betekent niet dat we moeten jatten of dingen tot ons moeten nemen die niet van ons zijn."

Award

Toch doet niet iedereen er zo luchtig over. Naast de aandacht van media over de gehele wereld, kreeg de schoonmaker er ook een award voor. De lokale gouverneur vond dat een gepaste manier om Khan te prijzen voor zijn eerlijkheid.

Khan zelf hoopt dat het voorval zal helpen Pakistan, dat geteisterd wordt door corruptie, in een positiever daglicht te stellen.

De verstrooide Japanner die het geld achterliet is vanzelfsprekend opgelucht. Hij zou erg bezorgd geweest zijn, met name omdat hij geen idee had waar hij het geld zoeken moest.