ROTTERDAM - Het landelijke aanbod van stageplaatsen is ten opzichte van een jaar geleden met 9 procent gestegen. Studenten vinden nu dan ook sneller een stage.

Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2010 van Stagemotor.nl, een vacaturebank voor stages. Per branche zijn er wel grote verschillen.

De grootste stijging in het aantal stageplaatsen is te zien bij de vakgebieden personeel en organisatie (31 procent), marketing en communicatie (30 procent) en retail en groothandel (30 procent).

Het aanbod in branches als maatschappelijke dienstverlening (-39 procent), toerisme (-8 procent) en onderwijs (-7 procent) neemt nog altijd af.

Klappen

''Het lijkt erop dat veel bedrijven in branches die tijdens de crisis als eerste de klappen kregen, nu ook als eerste weer op zoek gaan naar stagiairs'', aldus manager Pieter van Diggele van Stagemotor.nl.

Ruim 86 procent van de studenten vindt nu binnen drie maanden een geschikte stageplaats, tegenover 76 procent vorig jaar.

Optimisme

Mbo-studenten hebben de minste moeite om een leerplek te vinden. 88 procent van hen vindt binnen drie maanden een stage, terwijl dit bij hbo- en wo-studenten op 85 procent en 86 procent ligt.

Van Diggele verwacht dat de groei van het aanbod de komende tijd zal voortzetten. Hij waarschuwt wel voor teveel optimisme. ''Pas als het aanbod ook in de branches die nu achterblijven gaat groeien, kunnen we echt spreken van een herstel van de stagemarkt.''