AMSTERDAM – Werkgevers moedigen thuiswerken niet bepaald aan. Volgens 62 procent van de werknemers wordt mobiel werken niet gestimuleerd door de baas. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Voor drie procent van de 909 deelnemers aan het onderzoek geldt dat mobiel werken in hun contract is vastgelegd. Ongeveer tien procent krijgt de beschikking over middelen of een vergoeding om thuiswerken mogelijk te maken.

Werknemers willen juist wel graag thuiswerken. Dit kan tot conflicten op de werkvloer leiden, aldus het onderzoeksbureau.

Problemen

Volgens audiocommunicatiebedrijf Plantronics, de opdrachtgever voor het onderzoek, staan bedrijven die weigeren thuiswerken te faciliteren in de toekomst grote problemen te wachten. De jongere generatie hecht veel waarde aan mobiel werken en zou eerder geneigd zijn te kiezen voor een bedrijf dat deze mogelijkheid wel biedt.

Daarnaast zouden dergelijke ondernemingen te maken krijgen met ‘mentaal verzuim’, waarbij de werknemers fysiek aanwezig zijn, maar mentaal afwezig. Dit mentaal verzuim zou in organisaties drie tot acht maal hoger uitpakken dan ziekteverzuim.

Kostenbesparingen

Bovendien kan thuiswerken kostenbesparingen opleveren en de betrokkenheid van werknemers vergroten. Uit eerder onderzoek van Peil.nl is gebleken dat werknemers thuis productiever zijn en dat 75 procent loyaler wordt ten opzichte van de werkgever.

Gegevens van TNS NIPO hebben aangetoond dat een kwart van de Nederlanders graag meer thuis zou willen werken. Bovendien zou het onder jonge hoogopgeleiden de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde zijn.