AMSTERDAM - Amsterdammers zijn van alle Europeanen het langst onderweg naar hun werk. Inwoners van de hoofdstad hebben een gemiddelde reistijd van 31,5 minuten.

Dat komt doordat Amsterdam de Europese stad is met de meeste last van verkeershinder. Dat blijkt uit onderzoek van IBM waarover de Telegraaf maandag bericht.

Van de meer dan achtduizend mensen die wereldwijd werden ondervraagd, meent de helft dat de verkeerssituaties in hun land in de afgelopen drie jaar is verslechterd. Juist Amsterdammers klagen het minst over fileleed, zegt mobiliteitsexpert Eric Mark Huitema in de krant.

Peking

Wereldwijd staat Amsterdam op een dertiende plek, ondermeer Peking, Moskou en Johannesburg hebben ergere files.

"Maar met deze landen moet je je niet willen vergelijken", aldus Huitema, die pleit voor beter openbaar vervoer, thuiswerken en betere verkeerscentrales. "Nu loopt de verkeersinformatie een half uur achter op de werkelijke situatie."

De files in en rond Amsterdam hadden nog veel langer kunnen zijn als niet 23 procent van de inwoners dagelijks met de fiets naar zijn of haar werk gaat. Wereldwijd is dat gemiddeld slechts twee procent.