DEN HAAG - Het aantal jongeren dat na het verlaten van het ouderlijk huis weer terugkeert naar het vertrouwde nest, is deze eeuw toegenomen.

Ouders kunnen vooral hun dochters weer thuis verwachten, meldde maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het stuklopen van een relatie of het afronden van een studie zijn de meest voorkomende redenen.

Van de jongeren die in de jaren zeventig van de vorige eeuw het ouderlijk huis verlieten, keerde 7 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen tijdelijk terug bij de ouders. In de jaren negentig gold dit voor 15 procent van voor zowel jongens als meisjes.

Boemerangkinderen

Tussen 2000 en 2007 is het aandeel onder vrouwen weer iets hoger. Na vijf jaar is bijna een op de vijf vrouwen weer teruggekeerd op het ouderlijk nest. Jongeren die terugkeren bij hun ouders, worden boemerangkinderen genoemd.

De gemiddelde leeftijd waarop jonge vrouwen het huis uitgaan, schommelt al tientallen jaren tussen de 20 en 21 jaar. Bij mannen is dat rond het 22e levensjaar.

Zelfstandigheid

De redenen om de zelfstandigheid op te zoeken, zijn in de loop der tijd wel veranderd. Samenwonen of trouwen heeft aan belang ingeboet.

Was dit in de jaren zeventig nog voor ruim de helft van de nestverlaters het hoofdmotief, in de jaren negentig verliet nog maar ruim een op de drie mannen en bijna vier op de tien vrouwen hiervoor het ouderlijk huis.

''Tegenwoordig zijn de behoefte aan zelfstandigheid of het volgen van een opleiding veel belangrijker'', aldus het CBS.