AMSTERDAM - Partners zijn een grote bron van stress dan het werk. Vooral vrouwen zijn niet zelden van mening dat hun echtgenoot voor meer spanning dan ontspanning zorgt.

Dat is althans de uitkomst van een Brits onderzoek onder drieduizend mannen en vrouwen. In totaal zegt 58 procent van de ondervraagden dat zijn of haar geliefde voor meer stress zorgt dan leidinggevenden op het werk.

Toch staat de baan vaak niet helemaal los van een gespannen privésfeer. "Het lijkt erop dat mensen hun werk inclusief problemen meebrengen naar huis", zegt onderzoeker Cary Cooper van de Lancaster University maandag in de Daily Mail.

"Een belangrijke oorzaak van stress zijn de lange werkdagen. Die zijn niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook voor je relatie", aldus Cooper.

Praten

Hoewel het combineren van werk en huiselijke verplichtingen ervoor zorgt dat meer vrouwen onder stress gebukt gaan, blijkt dat ze er tegelijkertijd wel beter mee kunnen omgaan dan mannen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat vrouwen beter in staat zijn te praten over wat ze dwars zit.

Ondanks alle drukte en stress ziet een groot deel van de ondervraagden de toekomst positief tegemoet. Bijna de helft gaat ervan uit zeker 79 jaar oud te worden, drie procent verwacht zelfs de honderd te halen.