NOORDWIJKERHOUT - In het gros van de ondernemingen is onvoldoende ruimte voor sociaal innovatiebeleid. Dat stelt vakbond CNV Dienstenbond.

Vooral in sectoren als de beveiliging en de supermarkten wordt het personeel veel te weinig betrokken bij de bedrijfsvoering.

"Bedrijven missen kansen om een goed werkklimaat te scheppen'', zei een woordvoerder van de vakbond donderdag.

De vakbond hield een onderzoek naar het sociale innovatieklimaat. Daaruit komt naar voren dat bijna 70 procent van de werknemers te weinig ruimte ervaart voor eigen ideeën.

''Hierin ligt een belangrijke opdracht voor het bedrijfsleven, want een positief innovatieklimaat vergroot de concurrentiekracht, de arbeidsproductiviteit en het werkplezier'', aldus de woordvoerder.

Supermarkten

Werknemers uit de financiële dienstverlening zijn bovengemiddeld positief over het innovatieklimaat. In de supermarkten en beveiliging is het personeel het minst positief. In deze branches ervaren werknemers weinig ruimte om met eigen ideeën te komen of afwijkende standpunten te hebben. Een op de tien werknemers is zelfs uitgesproken negatief in zijn oordeel.

Functie

Ook blijkt uit het onderzoek dat hoe langer mensen in dienst zijn, hoe positiever zij tegenover innovaties staan. Daarbij is wel van belang dat de werknemer tijdig wisselt van functie. Want hoe langer hij in dezelfde functie blijft, hoe negatiever hij wordt over mogelijkheden voor innovaties en de eigen inbreng daarbij.

De vakbond nam het onderzoek af onder bijna duizend mensen. Donderdag neemt minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken de resultaten in ontvangst op een congres in Noordwijkerhout.