AMSTERDAM - De grootste ambitie van hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt is 'persoonlijke ontwikkeling'. Dat zegt althans 64 procent op de vraag wat hij of zij over vijf jaar op werkgebied wil hebben bereikt.

Verder blijkt plezier in het werk steeds belangrijker te worden gevonden dan salaris (58 procent). En is de 'balans tussen werk en privé', dat jarenlang als belangrijkste factor werd aangeduid, nog maar voor 53 procent het hardste criterium.

"De balans tussen werk en privé wordt steeds minder belangrijk omdat het onderscheid tussen die twee verdwijnt. Voor voldoening uit je werk lever je bovendien graag in", zo luidt de uitleg van een deelnemer aan het onderzoekspanel.

Dit alles blijkt uit de Nobiles MotivatieMonitor, een jaarlijks onderzoek naar de drijfveren van hoogopgeleide laatstejaars studenten en starters als het gaat om werk, carrière en werkgevers.

Zelfstandig

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek van 2010 is dat 32 procent ambieert een zelfstandig professional te worden en voor zeventig procent van de starters zijn trainingen en cursussen de belangrijste secundaire arbeidsvoorwaarde.