HILVERSUM - Tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken op maandagmiddag 13.30 uur zullen veel werknemers een televisie missen op het werk. Op veel werkplekken ontbreekt een televisietoestel.

Uit recente onderzoeken van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) blijkt dat slechts 5,5 procent van de tv-kijkers wel eens kijkt op het werk.

Dezelfde onderzoeken wijzen uit dat 3,8 procent van de tv-kijkers wel eens televisie kijkt in het café. En bijna 38 procent kijkt wel eens bij anderen thuis. Stichting KijkOnderzoek registreert dagelijks en dus ook tijdens het WK voetbal alleen het aantal thuiskijkers.

Onderzoeksbureau Intomart GfK doet daarom in opdracht van de NOS en STER aanvullend onderzoek naar het aantal tv-kijkers dat de WK-wedstrijden buitenshuis bekijkt, bijvoorbeeld in de kroeg of op het werk. Deze cijfers komen binnen twee dagen na de onderzochte wedstrijd beschikbaar.

Streams

De NOS houdt bovendien het aantal mensen bij dat live via de videostreams op internet naar een van de 64 wedstrijden gaat kijken. De NOS biedt dit jaar voor het eerst de wedstrijden integraal online aan. Gezien het tijdstip verwacht de omroep maandagmiddag de meeste kijkers op de website.

Om overbelasting op het internet te voorkomen, beperkt de NOS het aantal videostreams tot een maximum van 120.000 verbindingen.

Voor werknemers die niet over een televisie beschikken en online niet achter het net willen vissen, luidt het devies: op tijd inloggen (meteen om 12.30 uur als de voorbeschouwing begint) en daarna niet meer refreshen met F5.