AMSTERDAM – Stress door het werk is een groot probleem in bijna alle Europese landen. Maar weinig werkgevers zijn in staat dit tij, dat door de financiële crisis nog eens wordt versterkt, te keren.

Uit Europees onderzoek blijkt dat minder dan een derde van de Europese werkgevers maatregelen neemt om werkstress te voorkomen of op te lossen. Dat meldt persbureau AFP.

Het onderzoeksrapport spreekt van ‘psychosociale risico’s’ door stress, geweld en pesterijen op de werkplek. De problemen verergeren vaak na veranderingen binnen een bedrijf of organisatie, die blijken vaak te leiden tot extra werk, onzekerheden of financiële of sociale moeilijkheden.

Vooral in de zorg en in andere sociale beroepen komt werkgerelateerde stress veel voor. Maarliefst 91 procent van de Europese bedrijven zegt het als een groot probleem te zien. In het onderwijs is dit 84 procent.

Belang

“Het onderzoek wijst op het belang van een goede wapening tegen en oplossingen voor te hoge werkdruk. Dat is noodzakelijk voor gezonde productieve werkomstandigheden die nodig zijn om de Europese economie een trap in de goede richting te geven”, zo luidt de conclusie.

De onderzoekers tekenen wel aan dat veel Noord-Europese landen, waaronder Nederland, het probleem beter aanpakken dan veel mediterrane landen.