AMSTERDAM - Zeker 1,2 miljoen Nederlanders nemen op 14 juni vrij om de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK te zien. Dat concludeert NRIT Onderzoek uit een peiling onder ruim zeshonderd Nederlanders van 15 jaar en ouder.

De onderzoekers verwachten dat het aantal mensen dat vrij neemt nog verder toeneemt, omdat het besef dat de wedstrijd op een maandag om 13.30 uur begint groeit.

Degenen die wel werken, verwachten meestal dat er 'iets' wordt geregeld zodat ze de wedstrijd toch kunnen zien.

Tien procent van de Nederlanders is van plan ook bij volgende wedstrijden vrij te nemen. Ook op de vakantieplannen heeft het WK invloed.

Plannen

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben volgens de onderzoekers hun plannen aangepast, bijvoorbeeld door de vakantie uit te stellen of hem bewust voor of na het WK te plannen.

Nationalevacaturebank.nl kwam onlangs tot een soortgelijke conclusie. Na onderzoek onder 500 mensen concludeerde de vacaturesite dat bijna veertig procent 14 juni vrij neemt, en nog eens 31 procent de televisie aanzet op kantoor.

Kwartfinale

Een derde verwacht dat Nederland er na de kwartfinale uitvliegt. Iets minder dan een derde ziet Oranje de halve finales bereiken. Veertien procent gelooft dat Nederland wereldkampioen wordt, dat zijn 1,9 miljoen Nederlanders.