AMSTERDAM - Werknemers moeten het wettelijk recht hebben op flexibele werktijden. Dat vindt GroenLinks dat daarom een initiatiefwetsvoorstel indient.

"In de praktijk blijkt dat flexibel werken wel mogelijk is, maar dat werkgevers zich vaak star en rigide opstellen", aldus Femke Halsema tegenover NU.nl. Zij presenteert het wetsvoorstel samen met Kamerlid Ineke van Gent.

Driekwart van de vaders willen gebruik maken van flexibele werktijden, zo blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

"Veel vaders willen wel, maar doen het niet, omdat ze denken dat het niet mag van de werkgever. Een wettelijk recht geeft al die vaders een steuntje in de rug", stelt Halsema.

Norm

GroenLinks stelt dat de norm moet veranderen. Het initiatief moet liggen bij de werknemer en minder bij de werkgever.

"Werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm is nu andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen."

GroenLinks zegt een modernisering te willen van de arbeidsmarkt, waarbij de balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd het uitgangspunt zijn.