AMSTERDAM - Vrouwen doen vier keer meer moeite om er leuk uit te zien op maandag, dan op vrijdag. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Gemiddeld spenderen dames op maandagochtend 76 minuten aan hun uiterlijk. Op vrijdag zijn dit slechts 19 minuten.

Een derde van deze minuten wordt aan het haar besteed. Daarnaast worden er 18 minuten aan make-up gespendeerd en zijn dames zo'n 16 minuten bezig met het uitproberen van verschillende outfits. De overige tijd staan de ondervraagden onder de douche.

Dit blijkt uit een enquête van het Britse warenhuis Debenhams, dat in totaal 1000 klanten naar hun optutrituelen vroeg.

Werk

Het onderzoek wees daarnaast uit dat vrouwen op dinsdag nog maar 40 minuten aan hun uiterlijk besteden. Deze tijd wordt steeds korter naarmate de week vordert.

Op vrijdagochtend hebben de ondervraagden zelfs maar 19 minuten aan hun voorkomen gespendeerd alvorens ze op hun werk verschijnen, zo meldt persbureau Reuters.

Mannen

Mannen doen duidelijk wat minder moeite om 's ochtends goed voor de dag te komen. Op maandag besteden ze 28 minuten aan hun voorkomen, op dinsdag zijn daar nog 14 minuten van over en op overige dagen spenderen heren nog maar 11 minuten per ochtend aan hun uiterlijk.

"Vrouwen besteden duidelijk veel meer aandacht aan hun voorkomen dan mannen", aldus Ed Watson, woordvoerder van Debenhams. "Maar ook zij laten naar mate de week vordert hun standaard wat zakken en zijn steeds sneller tevreden met hoe ze eruit zien."