NIJMEGEN - Wetenschappers van het Donders Instituut in Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit, zijn erin geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen van patiënten. Daarmee is burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.

De universiteit noemde dat donderdag een doorbraak.

Burn-out wordt niet overal ter wereld als officiële aandoening erkend. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bestaat burn-out officieel niet. In Nederland heeft naar schatting 5 procent van het ziekteverzuim op het werk te maken met burn-out.

Van die groep blijft de helft zeer lang afwezig of komt zelfs nooit meer op het oude werkniveau terug. Burn-out is anders dan depressie of het chronischevermoeidheidssyndroom CVS, omdat de klachten van overspannenheid duidelijk 'werkgerelateerd' zijn.

De Nijmeegse onderzoekers lieten proefpersonen hun ogen openen en sluiten in ontspannen toestand en maakten daarbij opnames van hun hersenactiviteit.

Hersenpatroon

Het hersenpatroon van burn-outpatiënten vertoonde duidelijk minder pieken, wat volgens de wetenschappers betekent dat zo'n persoon een mindere bereidheid of mogelijkheid heeft om zich mentaal in te spannen. Ook andere hersenonderzoeken toonden aan dat degenen met burn-out vlakker reageerden en minder hersenactiviteit lieten zien.

Neurowetenschapper en onderzoeksleider Gilles van Luijtelaar zegt dat verder onderzoek onder grotere groepen proefpersonen nodig is, maar hij twijfelt er niet aan dat burn-out vanaf nu overal een erkende aandoening zal zijn.

De Nijmeegse onderzoeksresultaten verschijnen donderdag in een vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. ''Dat is belangrijk, omdat psychiaters daar deze patiënten nu zullen herkennen en beter gaan behandelen'', aldus Van Luijtelaar.

Burn-out in hersenen