Werkloosheid leidt tot duizenden zelfmoorden in Japan

AMSTERDAM - Het aantal zelfmoorden in Japan is in 2009 gestegen tot bijna 33 duizend. Dat blijkt uit politieonderzoek dat donderdag is vrijgegeven. Werkloosheid in het land wordt hierin aangewezen als belangrijke oorzaak.

In totaal pleegden vorig jaar 32.845 Japanners zelfmoord, 1,8 procent meer dan in het jaar daarvoor. Het is al het twaalfde opeenvolgende jaar dat in Japan meer dan dertigduizend mensen zich van het leven beroofden.

Het zelfmoordcijfer in Japan is ongekend hoog. Per honderdduizend Japanners maken 24,4 personen een einde aan hun leven.

Overwegend

Bijna 72 procent van het aantal Japanse zelfmoorden betrof mannen. Zij werden overwegend door economische tegenslag, zoals het verliezen van een baan, of depressies tot hun daad gedreven.

De Japanse economie kreeg in 2009 te maken met de ergste economische recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het werkloosheidscijfer bereikte in juli vorig jaar een recordhoogte van 5,7 procent.

Japan heeft omgerekend 106 miljoen euro beschikbaar gesteld om het hoge zelfmoordcijfer omlaag te brengen. De regering financiert hulp aan mensen met torenhoge schulden en betaalt behandelingen voor mensen met depressies.

G8

Van de acht grootste industrielanden, de G8, heeft alleen Rusland met 30,1 zelfmoorden per honderdduizend inwoners een hoger zelfmoordcijfer, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie