Senior heeft vaker baan

AMSTERDAM - Het aantal mensen boven de 50 jaar dat nog werkt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Onder de 65-plussers is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal werkenden ten opzichte van 2001.

Vooral zelfstandigen blijven na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd werken, hoewel dit wel vaak in deeltijd gebeurt.

Vorig jaar werkte 57 procent van de 50- tot 65-jarigen. In 2001 was dat nog iets minder dan de helft. Van de 65-plussers werkte vorig jaar drie procent, in totaal 76 duizend mensen.

Vrouwen

De stijging van het aantal vrouwen van boven de 50 jaar dat nog aan het werk is, was sterker dan die onder mannen. De mannen die op latere leeftijd nog werken zijn wel nog in de meerderheid.

Van de 65-plussers die blijven werken, was vorig jaar ruim de helft als zelfstandige werkzaam. Dat komt volgens het CBS onder meer doordat zelfstandigen minder pensioen hebben opgebouwd dan werknemers in loondienst. Onder de 50- tot 60-jarigen was een op de zes werkenden een zelfstandige, onder de 60- tot 65-jarigen een kwart.

65-plussers

Van de werkende 65-plussers had 28 procent vorig jaar een voltijdbaan. Bij de 50- tot 65-jarigen was dit meer dan de helft. Vooral deeltijdbanen tot maximaal twintig uur per week zijn in trek bij de 65-plussers die nog aan het werk zijn.

Het kabinet streeft er naar meer ouderen aan het werk te krijgen. De regering wil onder meer de AOW-leeftijd verhogen. Dat zou miljarden opleveren, maar het plan is door de val van het kabinet gestrand.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie