AMSTERDAM – Koffiepauzes bestaan bij uitstek om de werkzaamheden te kunnen ontsnappen, maar dat betekent duidelijk niet dat het drinken van een bakje pleur het werk niet ten goede komt. Het maakt werknemers in ieder geval een stuk productiever.

Dat is gebleken uit onderzoek van de London School Hygiene and Tropical Medicine. Hieruit kwam naar voren dat cafeïne het geheugen en de concentratie verbetert, waardoor het aantal gemaakte fouten op het werk afneemt. Als gevolg hiervan zou zelfs het aantal bedrijfsongevallen teruglopen.

Draait men nachtdiensten dan heeft het drinken van koffie daarnaast hetzelfde oppeppende effect als een hazenslaapje. Koffiedrinkers maken, na lange werkdagen, bovendien minder kans op een auto-ongeluk op de weg naar huis.

Ploegendiensten

Voor de studie, die is opgenomen in de Cochrane Library Journal, namen de wetenschappers 13 verschillende internationale onderzoeken onder de loep, die handelden over (vergelijkbaar) werk in ploegendiensten. Daarnaast werd vrijwilligers gevraagd tests te doen, waarbij met name aandacht was voor concentratie, woordgebruik, beredeneren en het gemaakte aantal fouten.

De ene groep kreeg hierbij, voorafgaand aan het experiment, een sloot sterke koffie uitgeserveerd, terwijl de controlegroep het moest doen met de cafeïnevrije variant. Gedurende de proef werd rekening gehouden met de aanwezige hoeveelheid licht en slaapgedrag van de deelnemers. Met inbegrip van deze factoren presteerden de koffiedrinkers alsnog beter op alle onderzochte vlakken.

Vermogen

"De uitkomsten suggereren dat cafeïne het aantal fouten naar beneden bijschroeft en het cognitieve vermogen van werknemers verbetert", bevestigt onderzoekster Katharine Ker over de studie tegenover de Britse krant The Telegraph.

"Het lijkt zelfs redelijk om aan te nemen dat een afname van fouten ook een afname van bedrijfsongevallen betekent", voegt zij hieraan toe. "Maar dat hebben we niet kunnen kwantificeren."

Het onderzoeksteam pleit nu voor meer onderzoek.