AMSTERDAM - Werknemers in de zorg zijn trots op hun werk, maar de hoge werkdruk en gebrek aan waardering zijn spelbedervers. Dat blijkt maandag uit een rondgang door Volkskrant Banen.

Driekwart van de 378 ondervraagde werknemers zegt de werkdruk te hoog te vinden. Daardoor is er weinig tijd voor gesprekken en moet werk worden 'afgeraffeld'. Zorgverleners krijgen hierdoor het gevoel tekort te schieten.

De gepeilde werknemers in de zorg zijn er verder niet van overtuigd dat invoering van de marktwerking in de zorg de kwaliteit verbeterd heeft. De meeste ondervraagden geven aan dat deze nieuwe economische prikkel de zorg juist inefficiënt heeft gemaakt.

Respect

Volgens de ondervraagden tonen de media nauwelijks respect voor hun werk. Daarnaast voelt 63 procent van de ondervraagden geen of nauwelijks waardering van minister Ab Klink van Volksgezondheid. Wel is er lof van patiënten, familie, buren, kennissen en collega’s.

Desondanks geeft hun werk maar liefst 95 procent van de zorgverleners ‘energie en werkplezier’. Ruim tweederde van de ondervraagden is ook blij met de stimulans van collega’s die ze tijdens het werk ondervinden.