AMSTERDAM – De beroepsbevolking voelt zich door de recessie sterker aangetrokken tot een carrière als zelfstandige ondernemer. Volgens uitzendorganisatie Kelly Services zou bijna de helft van de werkenden graag meer zelfstandig willen gaan opereren.

Uit de Kelly Global Workforce Index, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ongeveer 134.000 werknemers, blijkt dat een vijfde van de respondenten er serieus over denkt een eigen bedrijf te beginnen. Vooral de groep 18- tot 29-jarigen ziet dit wel zitten.

''Veel mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt als gevolg van de wereldwijde economische crisis slaan een nieuwe weg in als zelfstandig ondernemer, freelancer of consultant'', aldus Astrid Akse van Kelly Services.

Babyboomers

Van de deelnemers aan het onderzoek is op dit moment tien procent werkzaam als zelfstandige. Het aandeel babyboomers, de generatie in de leeftijd tussen 48 en 65 jaar, is hieronder relatief sterk vertegenwoordigd.

Als belangrijkste bezwaar om geen eigen onderneming te starten, wordt onzekerheid op het gebied van het inkomen genoemd. Ook een gebrek aan vaardigheden of een gebrek aan steun vormen belangrijke minpunten.

Vertrouwen

Babyboomers blijken het meeste vertrouwen te hebben in hun eigen kennis en vaardigheden. Voor de zogenoemde Generatie X , tussen 30 en 47 jaar en Generatie Y, onder de 30, geldt dit in mindere mate.

Bijna een derde van de ondervraagden verwacht dat er voldoende vraag is naar hun individuele kennis en vaardigheden.

Vooral in het ingenieurswezen, het onderwijs en de financiële dienstverlening is een hoge concentratie zelfstandigen te vinden.