AMSTERDAM – Meer vrouwen aan de top, zo luidt het credo inmiddels enkele jaren, maar ook op dit vlak blijkt het niet al goud dat er blinkt. Carrièrevrouwen betalen althans een forse prijs voor hun succes, zo blijkt uit recent onderzoek.

Voorheen was het vooral een mannenkwaal: hartklachten als gevolg van een te drukke baan, maar volgens de Daily Mail hebben vrouwen de achterstand inmiddels nagenoeg ingelopen. Het type werk van de vrouw in kwestie maakt daarbij echter wel verschil.

Uit de studie, die werd uitgevoerd aan het Glostrup University Hospital in Denemarken, bleek namelijk dat vooral drukke banen een risico vormen. Vrouwen die aangeven dat de werkdruk ‘veel te hoog is’ hebben althans de helft meer kans op hartziekten dan vrouwen die de hoge druk niet op hun werk van toepassing achten.

Wordt met andere bepalende factoren, zoals roken, daarbij rekening gehouden dan nog hebben carrièrevrouwen tot een derde meer kans. Dames die hun werkdruk ‘een beetje te hoog’ noemen lopen een kwart meer kans op gezondheidsgebied in de problemen te raken, aldus de Deense onderzoekers.

12.000

Voor de uitspraken onderzocht het onderzoeksteam ruim 12.000 vrouwen, tussen de 45 en 64 jaar, voor een periode van 15 jaar. Na afloop van het tijdsbestek hadden 580 vrouwen met hartziekten te maken gehad, waaronder hartaanvallen en –infarcten.

De meest bepalende factoren bleken hierbij leeftijd en werkdruk, waarbij vooral vrouwen van middelbare leeftijd zouden moeten oppassen. Volgens hoofdonderzoekster Yrsa Andersen Hundrup kunnen jongere vrouwen de stress fysiek althans goed aan en valt deze vorm van druk bij oudere vrouwen weg doordat zij stoppen met werken.