BRUSSEL - 48 procent van de Amsterdammers gaat per fiets of te voet naar het werk of de opleiding. Dat is het hoogste percentage van 75 onderzochte Europese steden.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek naar de beleving van de levenskwaliteit door inwoners van grote steden, dat de Europese Commissie woensdag in Brussel heeft gepresenteerd.

Opvallend is verder dat Rotterdammers zich in vergelijking met de inwoners van andere grote steden relatief weinig lijken te storen aan lawaai. 51 procent van de Rotterdammers ziet lawaai als een groot probleem. In de Griekse hoofdstad Athene doet 95 procent van de inwoners dat.

Optimistisch

Van alle onderzochte stedelingen zijn de Amsterdammers en Rotterdammers het meest optimistisch over het vinden van een goede baan.

Ook in Groningen is men hier optimistisch over. De stad neemt een zesde plaats in op een ranglijst van meest optimistische steden voor wat betreft het gemakkelijk vinden van een goede baan.

Het onderzoek werd tussen oktober en november 2009 uitgevoerd. In iedere stad werden vijfhonderd willekeurig geselecteerde burgers ondervraagd.