AMSTERDAM - Honderdduizenden arbeiders hebben zaterdag wereldwijd de internationale dag van de arbeid gevierd. Er werden vooral meer banen, betere arbeidsomstandigheden en een hoger loon geëist.

De meeste marsen verliepen vreedzaam. Duitsland maakt men zich echter op voor schermutselingen tussen politie en demonstranten. Zowel linkse en rechtse bewegingen als neonazi's houden elk jaar marsen, die vaak in geweld uitmonden.

Volgens een woordvoerster van de Berlijnse politie zijn zevenduizend politiemannen ingezet om de demonstraties in goede banen te leiden. Vrijdagavond raakten in Hamburg zeventien agenten gewond nadat de politie slaags raakte met demonstranten.

Onvrede

In Griekenland namen deelnemers aan de 1 meimarsen de gelegenheid te baat hun onvrede te uiten over de bezuinigingsmaatregelen die noodzakelijk worden geacht om lonen te kunnen waarborgen in het bijna bankroete land. De demonstranten gooiden met molotovcocktails en stenen, de politie beantwoordde dat met traangas. Verschillende mensen zijn gearresteerd. Er zijn vooralsnog geen gewonden gemeld.

In Zwitserland zette de politie waterkanonnen in om mensen uiteen te drijven die met stenen gooiden terwijl vakbondsleden en politici demonstreerden tegen de 'excessieve' bonussen in de Zwitserse bankwereld.

In het Chinese Macau werden echter waterkanonnen en pepperspray ingezet om te vermijden dat de demonstranten van de route afweken.

Dood

In Istanbul kwamen 140 duizend mensen bijeen om de eerste herdenking sinds meer dan dertig jaar op het Taksimplein te vieren, waar in 1977 34 mensen omkwamen bij de 1 meiviering. De schuldigen werden nooit gevonden en arbeiders riepen zaterdag op tot onderzoek naar de dood van de demonstranten.

In de Filippijnen kondigde president Gloria Macapagal Arroyo aan dat ze de minister van werkgelegenheid opdracht had gegeven vaart te zetten achter de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers om het minimumloon met omgerekend 1 euro 25 te verhogen.

Corruptie

Ook in de Indonesische hoofdstad Jakarta kwamen duizenden arbeiders bijeen, zij liepen in een mars naar het presidentiële paleis, terwijl ze "Arbeiders verenigt u! Stop de ontslagen!" scandeerden. Volgens een organisator van de mars heeft een vrijhandelsovereenkomst met China veel banen gekost, lonen naar beneden gebracht en corruptie bevorderd. De president heeft betere arbeidsomstandigheden beloofd als de arbeiders de politieke en economische stabiliteit handhaven.

Duizenden communistische demonstranten met portretten van Vladimir Lenin en Josef Stalin, riepen in de Russische hoofdstad Moskou om het aftreden van de regering vanwege stijgende prijzen en werkloosheid. Voormalig schaakkampioen Gary Kasparov liep aan het hoofd van een andere mars.

In Cuba was de opkomst, als verwacht, massaal. Honderdduizenden Cubanen liepen mee om, zo zeiden de autoriteiten, hun steun te betuigen aan het communistische systeem.