AMSTERDAM – Winkelketen Wal-Mart zal wegens discriminatie gedaagd worden door ruim een miljoen van haar (voormalige) werkneemsters. De supermarktgigant heeft geprobeerd het proces tegen te houden, maar rechtbank in San Francisco ging daar niet in mee.

De supermarktmedewerksters zijn van mening dat ze minder verdienen dan hun mannelijke collega’s en ook minder promotiekansen krijgen. De bedrijfscultuur zou dit bovendien in de hand werken, aldus Reuters woensdag.

Ondanks dat massazaken niet ongewoon zijn in de VS, wordt van deze casus gezegd dat het de grootste in de geschiedenis is wat betreft seksuele discriminatie.

Inhoud

Wal-Mart zou niet zozeer protesteren tegen de inhoud van de klachten, maar is bang dat de exorbitante hoeveelheid ervan de zaak te complex maken. De rechter was het hiermee oneens en stelde de gigant in het ongelijk. 

Professor aan de Marquette University Law School, Paul Secunda, ziet de toezegging van de rechtbank alvast als belangrijke winst voor de aanklagers. "En dus een geweldig verlies voor Wal-Mart", meent de expert. Gezien het aantal betrokken werkneemsters verwacht hij dat schadevergoedingen kunnen oplopen tot 'velen miljarden dollars'.

Wanneer de uitspraak volgt, is onduidelijk.