AMSTERDAM - De vulkaanas uit IJsland is merkbaar geweest op de Nederlandse werkvloer. Een op de drie ondervraagden kent iemand die niet op het werk kon verschijnen, 3 procent kon dat zelf niet.

Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 65.000 respondenten per dag. Hieruit bleek eveneens dat de meningen van werknemers, over compensatie van de gemiste werktijd, sterk verschillen.

Vier op de tien vindt dat de medewerker gemiste werkdagen met vakantiedagen moet compenseren, mits de werknemer op vakantie is gestrand. De helft is het daarmee oneens.

Stranden op zakenreis zien de ondervraagden eerder als een bedrijfsrisico: 20 procent is voor inleveren van vakantiedagen, 71 procent niet.

Invloed

De uiteindelijke invloed op de werkdruk is afhankelijk geweest van hoeveel collega’s er gemist moesten worden en de hoeveelheid extra, of juist afgenomen, werk. De ondervraagden hadden het daarbij wel vaker extra druk (5 procent) dan minder druk (3 procent).

Volgens een op de negen respondenten had het vliegverbod invloed op de omzet van het bedrijf waar ze werken: vaker negatief (8 procent) dan positief (3 procent).

Ook het ING Economisch Bureau ziet meer economische minnen dan plussen, maar gaat er vanuit dat het effect te klein is om het economisch herstel te breken.