AMSTERDAM - De meeste acteurs kunnen niet uitsluitend rondkomen van hun werk als acteur. Ze hebben daarom ook inkomsten uit ander werk nodig.

Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek Spelen voor de kost (Werk en inkomsten van acteurs in Nederland) dat in opdracht van Naburige Rechtenorganisatie NORMA en belangenverenigingen ACT, FNV KIEM en de Ntb is uitgevoerd.

De gemiddelde professionele acteur verdient rond de 14.000 euro per jaar met acteren. Meer dan de helft van hen verdient echter minder dan 12.000 euro per jaar, blijkt uit het onderzoek.

Gehuwd

Als ze gehuwd zijn of samenwonen zijn ze veelal ook aangewezen op de inkomsten van hun partner. Dat geldt vooral voor vrouwelijke acteurs.

Het jaarinkomen van acteurs varieert afhankelijk van leeftijd en opleiding. Ook verdienen mannen gemiddeld meer dan vrouwen. Ondanks het feit dat acteren geen vetpot is, blijken acteurs geen ander beroep te willen.

Wel vinden ze dat er verbeteringen in hun inkomenspositie nodig zijn. Ze noemen onder meer minimumtarieven voor film- en televisieopnamen, vergoeding voor repetitietijden, exploitatie van herhalingsrechten en rechten voor openbaarmaking op dvd.