AMSTERDAM - Driekwart van de Facebook-gebruikers sluit zijn baas buiten op de sociale netwerksite. Uit een onderzoek van IT-beveiligingsbedrijf F-Secure blijkt donderdag dat werknemers bang zijn dat hun online activiteiten schade toebrengen aan hun baan.

Eveneens ongeveer driekwart van de Facebookers stelt actief gebruik te maken van de privacymogelijkheden die de site biedt. "Gebruikers zijn zich veel meer bewust van hun privacy dan sommige deskundigen aannemen en realiseren zich dat ze deze op het spel kunnen zetten", meent adviseur Sean Sullivan van F-Secure.

Toch heeft 35 procent van de ondervraagden achteraf wel eens spijt gekregen van informatie die op Facebook geplaatst was. Volgens Sullivan is het verstandig eerst te overwegen of het publiekelijk bekend worden van bepaalde foto's of teksten rampzalig zou zijn.

Berisping

Het gebeurt regelmatig dat werknemers een berisping krijgen van hun werkgever voor ongepaste of beledigende informatie die ze via Facebook wereldkundig hebben gemaakt.

Mensen zijn zich volgens de beveiliger meer en meer bewust van het nut dat profilering op sociale netwerksites kan hebben bij de zoektocht naar een baan. Ook voor werkgevers is het gebruikelijk geworden sollicitanten na te trekken via sites als Facebook.

Onder werktijd

Bijna 60 procent van de leden van de sociale netwerksite toe af en toe onder werktijd in te loggen op Facebook. Eerder bleek uit onderzoek van uitzend- en detacheringsbureau Accounttemps dat Nederlandse werknemers meer vrijheid van hun werkgevers krijgen om sociale netwerken te bezoeken dan in de ons omringende landen.

Nederlanders maken echter relatief weinig gebruik van die mogelijkheid; slechts elf procent is dagelijks op een sociale netwerksite te vinden.