AMSTERDAM – Niets meer of minder dan een nutteloze tijdsbesteding, zo noemen onderzoekers de zogenaamde teambuilding activiteiten na onderzoek naar de effecten ervan.

Een dagje op de hei met alle collega’s mag dan leuk zijn, erg veel nut zou het niet hebben. Het maakt de groepsdynamiek althans niet beter, zo concludeerden onderzoekers van de University of Chester.

Met name binnen de werkomgeving wordt wel eens gepoogd een team hechter te maken door collectief over hete kolen te lopen of elkaar met paintballen blauwe plekken te bezorgen. Maar uit de studie waaraan 100 vrijwilligers deelnamen blijkt niets van een verband tussen de activiteiten en de groepsverhoudingen.

De activiteiten met een hogere frequentie ondernemen, zou daarbij ook niet helpen.

"En ondanks dat de positieve effecten op de teamcohesie ontbreken, vinden dergelijke activiteiten nog veel plaats", stelt hoofdonderzoekster Moira Lafferty tegenover The Telegraph.

Sportclubs

Voor de studie werden 100 vrijwilligers, allen verbonden aan sportclubs en tussen de 18 en 24 jaar, ondervraagd over hun ervaringen met teamactiviteiten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de jaarlijkse Britse Psychological Society’s conferentie.

Moira Lafferty kreeg gedurende de studie hulp van wetenschappers van de Liverpool Hope University.