DEN HAAG - Prostituees moeten minstens 21 jaar zijn. Tot nu toe hield minister Ernst Hirsch Ballin vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar voor legale prostitutie, maar daar komt hij nu op terug.

Het wetsvoorstel waarmee Hirsch Ballin meer greep op de prostitutie wil krijgen, gaat de minister nu aanpassen, liet hij donderdag weten. Hij hield aanvankelijk vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat hij bang was dat hoeren tussen de 18 en 21 illegaal zouden gaan werken.

Dat wil hij nu gaan voorkomen met onder meer strengere controles op illegale prostitutie. In de Tweede Kamer had zich ook al een meerderheid voor een hogere leeftijd voor prostitutie afgetekend.

Register

De minister regelde eerder dat er een landelijk register komt waarin aankomende prostituees zich moeten inschrijven. Bij registratie moet een hoer op gesprek, waarbij ze informatie krijgt over de risico's van het vak, gezondheid, sociale zekerheid en de mogelijkheden om weer voor een ander beroep te kiezen.

Omdat niet overal deskundigen zijn die deze gesprekken kunnen voeren, kan inschrijving in het landelijk register slechts in hoogstens 35 grotere gemeenten.

Pasje met foto

Geregistreerde hoeren krijgen een pasje met pasfoto en registratienummer. Klanten kunnen naar het pasje vragen om zeker te weten dat ze op bezoek zijn bij een legale prostituee. Via internet kunnen ze nagaan of het nummer waarmee de prostituee adverteert ook echt bestaat.