AMSTERDAM – Eén op de drie Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb)heeft het afgelopen jaar meer stress ervaren. Toch zijn de bedrijfseigenaren meer ontspannen dan in het buitenland; wereldwijd maakt ruim de helft (56 procent) zich meer zorgen.

Dit blijkt uit het Grant Thornton International Business Report onder 7400 mkb-ondernemers in 36 landen over 2009. Het wereldwijde economische klimaat, kredietproblemen, concurrentie en werkdruk zijn de belangrijkste redenen voor ondernemers om stress te ervaren.

In China zijn de ondernemers met 76 procent het meest gestresst, terwijl in Zweden de bedrijfseigenaren het meest ontspannen zijn; daar ervaart slechts 23 procent meer stress.

China

“In China is de druk voor ondernemers groot om de groeiverwachtingen bij te houden”, zo verklaart Frank Ponsioen van Grant Thornton de cijfers.

Opvallende uitkomst van het onderzoek is verder dat Nederlandse ondernemers relatief veel vakantiedagen opnemen. Per jaar nemen ze 24 dagen per jaar een vrije dag op, binnen de Europese Unie ligt dat gemiddelde op 20 vrije dagen.

In Azië wordt het minst vakantie gevierd, met Vietnam als uitschieter: in dat land nemen ondernemers slechts 7 dagen per jaar vrij.

Relatie

“De cijfers suggereren een relatie tussen het niveau van stress en de hoeveelheid vrije tijd. Ondernemers die voldoende tijd vrijaf nemen, lijken beter in staat om zich op te laden en nieuwe perspectieven te ontwikkelen voor hun onderneming en hun ondernemingsbeleid", aldus Ponsioen.