AMSTERDAM – Huismoeders én moeders die fulltime werken hebben het nakijken: de gezondste kinderen groeien op in een gezin waarvan de moeder parttime werkt. Dat is gebleken uit onderzoek van het Australische Murdoch Children's Research Institute.

Kinderen van moeders die er een halve werkweek op nahouden hebben minder overgewicht, kijken minder televisie en zijn actiever dan andere kinderen, zo bleek uit de studie.

Professor Jan Nicholson, die het onderzoek leidde, weet inmiddels ook waarom dat zo is. "Moeders die parttime werken zijn beter in staat hun werk- en hun gezinsleven te combineren," verklaart zij tegenover The Telegraph. "Bovendien kunnen zij hun kinderen beter in de gaten houden, wat betreft eetgewoonte en activiteiten. Dat komt het kroost ten goede."

Obesitas

Gedacht kan worden dat moeders die áltijd thuis zijn hun kinderen nog beter kunnen monitoren waardoor de kinderen nog gezonder opgroeien, maar dit blijkt onjuist. Wat hiervan de oorzaak is is volgens Nicholson onduidelijk, maar kinderen van huismoeders blijken juist een vergrote kans op obesitas te hebben.

"Het zou kunnen dat werk, wanneer het voldoende ruimte overlaat voor de thuissituatie, ertoe leidt dat moeders juist meer tijd met hun kinderen doorbrengen en activiteiten ondernemen waar de kinderen wel bij varen", suggereert de expert voorzichtig.

Nicholson stuurt naar aanleiding van de resultaten aan op maatschappelijke veranderingen. "We zullen manieren moeten vinden om fulltime werkende ouders te helpen ook een goede balans te vinden," vindt zij. "Door arbeidsregels meer familievriendelijk te maken bijvoorbeeld."

Genetisch

Aan het onderzoek deden bijna 5000 kinderen mee. Zij werden bestudeerd tussen hun 4e en 5e levensjaar en nogmaals tussen hun 6e en 7e levensjaar. Het verband tussen parttime werkende moeders en gezonde kindertjes bleef overeind, ook nadat het gewicht van de moeder (en dus de genetische invloed op het nageslacht) daarbij inbegrepen werd.

De resultaten van het onderzoek, waaraan ook de University of New England en de Australian National University een bijdrage leverden, zijn opgenomen in de journal Social Science and Medicine.