AMSTERDAM – Japanse astronaute Naoko Yamazaki verkeert momenteel in de ruimte om te werken aan een historische missie en zij zal er daarbij tiptop uitzien. Ontwerpster Tae Ashida maakte voor haar speciaal een designer ruimtepakje.

Het gaat om een nauwsluitende outfit, die bestaat uit een vest en een broek, in de kleuren licht- en donkerblauw. Yamazaki (39) had, in de aanloop naar de 13-dagen durende missie, aan Ashida gevraagd haar werkkleding te ontwerpen.

"Als een vrouwelijke ontwerpster, heb ik voor een kleur en een ontwerp gekozen die sierlijkheid uitstraalden," aldus de ontwerpster tegen AFP. "Zodat ze zich er prettig in voelt wanneer ze aan deze moeilijke missie, in een door mannen gedomineerde, nare wereld, werkt."

Ashida, dochter van de nog bekendere Jun Ashida, noemt de klus een droomopdracht. "Het is een droom om mijn kleren in de ruitme te zien. Ik kijk er echt naar uit om haar mijn design te zien dragen."

Make-up

Eerder werd ook al bekend dat de in totaal vier vrouwen (naast Yamazaki zijn er ook drie Amerikaansen aan boord) het in de kosmos ook niet zonder make-up hoeven te stellen.

"Omdat de activiteiten in de ruimte te zien zijn via internet en andere media maken de vrouwelijke astronauten nog steeds een punt van hun make-up," zo legde The Daily Yomiuri het begin deze week uit.