AMSTERDAM – Pizzakoerier Assami Semde (19) laat zich niet zomaar van zijn werk afleiden: twee gewapende overvallers mét trek bleken althans nog geen reden om niet te kunnen bezorgen.

Semde, geboren in Burkina Faso, werkt voor het New Yorkse Famous Famiglia en werd met een kaas- en een peperonipizza op pad gestuurd. Op de trap van het desbetreffende bezorgadres stuitte hij vervolgens op de hongerige en gewapende bandieten, die een puntje pizza duidelijk zagen zitten.

Hiervoor bleken ze bij Semde echter aan het verkeerde adres: de bezorger duwde één van de twee heren de trap af en ging het gevecht aan met de ander. Een conciërge, bezig aan een routinerondje, schoot de koerier uiteindelijk te hulp waardoor beide overvallers ingerekend konden worden.   

"Hij is gewoon geweldig, de meest beleefde jongen die je ooit zult ontmoeten", reageert Semdes baas, Frank Grecco, desgevraagd tegenover The Telegraph. "Hij verwachtte dit gewoon niet, hij was gewoon met zijn werk bezig."

Angst

Een beetje ondersteboven is Assami Semde na afloop ook wel maar, zegt hij, ondanks zijn angst vond hij het belang van de pizza toch voorgaan.

Zijn baas, zo trots als een pauw, hoopt echter dat zijn medewerker de volgende keer toch een andere afweging maakt. "Ik zei hem, de volgende keer: vergeet die pizza!", aldus Grecco. "Als iemand er een wil stelen, laat hem zijn gang gaan. En als ze hem niet lekker vinden, maken we een nieuwe. Als je er maar heelhuids weer uitkomt."