AMSTERDAM – Voor het eerst in de geschiedenis zijn afgelopen maandag vier vrouwen tegelijkertijd de ruimte in gelanceerd. Gelukkig hoeven de dames het in de kosmos niet zonder hun beautycase te stellen.

Stephanie Wilson, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Tracy Caldwell,  allen Amerikanen, en de Japanse Naoko Yamazaki zullen onderzoeken uitvoeren in de ISS.

De Japanse krant The Daily Yomiuri laat weten dat, ondanks het feit dat de vrouwen met een historische missie bezig zijn, make-up door hen nog steeds belangrijk gevonden wordt. 

"Omdat de activiteiten in de ruimte te zien zijn via internet en andere media maken de vrouwelijke astronauten nog steeds een punt van hun make-up," aldus de krant dinsdag.

Poeders

De vrouwelijke ruimtevaarders mogen cosmetica meenemen, waarvan de ingrediënten door de Amerikaanse NASA goedgekeurd zijn. Tot de mogelijkheden behoren dan foundations, lipsticks en oogschaduwen. Losse poeders en ontvlambare vloeistoffen zijn sowieso niet toegestaan.

De vrouwen hebben geen privé-ruimte om zich om te kleden of hun make-up aan te brengen. Wanneer ze aan deze activiteiten toe zijn worden de mannen, zoals ruimte-etiquette dicteren, verzocht de ruimte 'rustig te verlaten'.