AMSTERDAM – Hoogopgeleide vrouwen drinken meer en hebben vaker een problematische relatie met alcohol dan hun lageropgeleide tegenhangers. Dat is gebleken uit onderzoek van de London School of Economics.

Onderzoeksters Francesca Borgonovi en Maria Huerta onderzochten voor hun uitspraken de levens van 1000 39-jarige mannen en vrouwen, allen geboren in dezelfde week in 1970. Hieruit kwam naar voren dat bij mannen weliswaar sprake is van een correlatief verband tussen opleidingsniveau en alcoholconsumptie, maar dat dit bij vrouwen veel sterker is.

"Hoe hoger een vrouw opgeleid is, hoe waarschijnlijker het is dat zij nagenoeg dagelijks alcohol drinkt," tekent The Telegraph op uit het onderzoeksrapport. "Zogezegd hebben hoogopgeleide vrouwen de meeste alcoholproblemen."

Sterk

Borgonovi en Huerta stelden eveneens vast dat de relatie tussen opleiding en alcohol bij vrouwen zo sterk is, dat hierover al voorspellingen gedaan kunnen worden op basis van schooltests die op 5-jarige leeftijd gemaakt zijn.

Vrouwen die als schoolmeisje hiervoor een gemiddelde of hoge score behaalden, dronken als volwassenen uiteindelijk tot ruim twee keer vaker dagelijks.

Oorzaken

De onderzoeksters tasten nog in het duister wat betreft de oorzaken van het verband. Verschillende verklaringen zijn volgens Huerta en Borgonovi denkbaar; zo zouden hoogopgeleide vrouwen hun ouders meer hebben zien drinken, hebben zij vaker een groot sociaal leven of zijn werkzaam in een door mannen gedomineerde wereld, waar een drinkcultuur heerst.

De resultaten zijn opgenomen in het vakblad Journal Social Science and Medicine.