AMES - Volgens onderzoekers van de Iowa State University is het verleden de beste voorspeller voor de toekomst. Tevreden terugkijken op het leven en een succesvolle carrière is de sleutel tot geluk op latere leeftijd.

In het onderzoek zijn 158 honderdjarigen gevraagd naar hun bronnen van geluk en voldoening. Tevreden terugkijken op het leven en zelfs een klein individueel succesje in de carrière leek een direct verband te hebben met geluk.

Op basis van deze resultaten adviseren de onderzoekers om senioren veel te laten praten over het verleden om zo gevoelens van geluk op te wekken.

Peter Martin, hoofd van het Iowa State's Gerontology Program legt uit dat je ondanks ontevredenheid over je lichamelijke welbevinden, je toch gelukkig kan zijn: 'Senioren kunnen veel bijdragen door te vertellen over dingen van tachtig jaar geleden die niemand anders weet'.

Depressie

Naast bronnen van geluk werden ook de veroorzakers van depressie bekeken. Het verlies van controle bleek een belangrijke bron van neerslachtigheid, evenals zich zorgen maken en angstig zijn.