AMSTERDAM – Het rekruteren van militairen is wel eens beter gegaan en de ‘stoere knapen’ die wél aan de opleiding beginnen, maken deze vaak niet eens af. De reden: heimwee naar hun partner.

De opleiding voor mariniers geldt als pittig maar toch zou dat niet de reden zijn voor het vroegtijdige vertrek van veel rekruten. Het hoofd van de opleiding, majoor der mariniers Willem Kruit, zegt deze maand althans in Alle Hens dat veel toekomstige mariniers er de brui aan geven omdat ze vinden dat ze hun vriendinnetjes niet vaak genoeg zien.

Ook het ’s avonds afgesloten zijn van de buitenwereld (ze mogen dan alleen bellen) bevalt veel mariniers niet. Kruit spreekt dan ook van een gebrek aan de juiste mentaliteit.

Een ziek familielid wil als smoes nog wel eens uitkomst bieden, maar volgens Kruit zijn dit slechts doekjes voor het bloeden: de meerderheid zou niet willen of kunnen toegeven dat het werk eigenlijk te zwaar is.

Verkeerd beeld

"Velen denken dat wij een soort sportvereniging zijn en hebben een totaal verkeerd beeld van het vak. We vertellen tijdens de kennismakingsdagen toch echt precies hoe het zit. Maar kennelijk valt dat kwartje dan niet", aldus de geïrriteerde majoor.

Het resultaat is dat van sommige lichtingen de helft er vroegtijdig mee ophoudt. Of er maatregelen ingevoerd worden om dit aantal terug te dringen zegt Kruit niet, maar wel is al duidelijk dat de opleiding in ieder geval niet lichter gemaakt zal worden.