AMSTERDAM - Anno 2010 blijkt de werkvloer nog altijd een broeinest voor relaties. Ruim tweederde van de singles knoopt wel eens een verhouding aan met een collega.

Opmerkelijk is dat het aantal verliefde collega’s dat seks heeft onder werktijd binnen vier jaar is gestegen van 6 naar 11 procent. Dit blijkt uit eerdere cijfers en recent onderzoek van Online Magazine Singlessite. Ruim 500 singles deelden hierin hun mening en hun ervaringen over liefde op de werkvloer.

Relaties op de werkvloer tieren nog altijd welig. Zo’n 71 procent van de singles begint wel eens een verhouding met een collega. Gevoelens van verliefdheid beperken zich niet alleen tot de beschikbare vrijgezellen op de werkvloer.

Bij maar liefst 41 procent is er sprake van een geheime affaire omdat de persoon in kwestie al bezet is. Absolute geheimhouding is dan ook vaak wenselijk, maar niet altijd uitvoerbaar. Ruim een derde van de ondervraagden zegt te weten dat men van de relatie op de hoogte is en dat er door collega’s wordt geroddeld.

Zoenen 

Wat opvalt is dat men zich letterlijk steeds vrijer gaat gedragen als het gaat om intimiteiten op de werkvloer. Uit eerder onderzoek in 2006 bleek dat 6 procent zich schuldig maakte aan geslachtsverkeer in de baas zijn tijd.

Een krappe vier jaar later is dit percentage gestegen naar 11 procent. Een overige 7 procent beperkt zich ‘slechts’ tot seksuele handelingen onder werktijd en het aantal verliefden dat het houdt bij stiekem knuffelen en tongzoenen is met 23 procent gelijk gebleven.

Verliefd

De eerste kriebels van verliefdheid ontstaan nog steeds het vaakst tijdens het reguliere werk. Zo’n 45 procent zegt verliefd te zijn geworden door veelvuldig met elkaar samen te werken. Beduidend minder nieuwe liefdesrelaties ontstaan er tijdens het overwerken of bedrijfsborrels (14 procent). Ook tijdens bedrijfsuitjes slaat de vonk zelden over (5 procent).

Samen naar een congres wekt nauwelijks verliefde gevoelens op, want slechts 1 procent begint hier een relatie met een collega.

Houdbaarheid

Een groot deel van de ontstane relaties op de werkvloer is geen lang leven beschoren. Zo’n 36 procent heeft een houdbaarheidsdatum van minder dan een half jaar. Toch zou ruim een derde van alle ondervraagden graag opnieuw een relatie met een collega aangaan. Een kwart vindt zelfs dat zo’n verhouding een positief effect heeft op de werkprestaties.

Op de vraag of werkgevers relaties tussen collega’s mogen verbieden met het oog op eventuele negatieve gevolgen voor de werksfeer antwoordde 24 procent met een volmondig ja.