AMSTERDAM – Stress is niet alleen onprettig, het kan ook schade berokkenen aan de mentale en fysieke gezondheid. Het goede nieuws is echter dat voor de bestrijding ervan heel simpele technieken al bijzonder effectief blijken te zijn. 

Ontspanningsoefeningen, die eenvoudig thuis uitgevoerd kunnen worden zoals ademhalingstechnieken in combinatie met gedimd licht en een rustig muziekje, werken althans minstens even goed als een meer professionele aanpak.

Onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Seattle, stelden vast dat een bezoekje aan een massagesalon of het ondergaan van thermotherapie (waarbij mensen ingepakt worden in warme handdoeken) in ieder geval niet beter werkt.

Tests

De wetenschappers, werkzaam voor het Group Health Research Institute, deden de ontdekking na tests met de drie vormen van ontspannen. Ze deelden 68 (gestresste) vrijwilligers op in drie groepen die vervolgens thermotherapie of een massage ondergingen óf probeerden te onthaasten bij ontspannende muziek en middels ademhalingsoefeningen.

De deelnemers die de thermo- en massagetherapieën ondergingen luisterden tijdens de behandeling ook naar deze muziek en hen werd eveneens verteld langzaam en diep adem te halen. Bovendien was de massage specifiek ontwikkeld ter bestrijding van stress: door in te werken op dat deel van het zenuwstel dat spieraantrekkingen (en verkrampingen) regelt.

Afgenomen

Alle groepen gaven na afloop van hun behandelingen echter aan dat de mate van stress die ervaren werd met ongeveer 40 procent was afgenomen. Na drie maanden was dit voor alle groepen ongeveer 50 procent.

Buiten een afgenomen gevoel van stress, zagen de vrijwilligers hun symptomen van depressie, zorgen en algemene onstabiliteit afnemen.

Verbaasd

“We waren verbaasd over de resultaten, dat de massage niet beter werkte”, vertelt hoofdonderzoekster Karen Sherman donderdag aan The Telegraph. “We vermoeden nu zelfs dat de resultaten bij de massages enkel het resultaat waren van de rustigere ademhaling en de muziek.”

Tegenstanders menen echter dat het onzin is om massages op basis van dit onderzoek in een kwaad daglicht te stellen. Dit omdat het resultaat niet te meten zou zijn en er van een breed scala aan technieken gebruik gemaakt wordt.

De resultaten zijn evengoed opgenomen in het vakblad Journal Depression and Anxiety.